When you're on a quest for sound, go soundrequest.nl x

voice over

Er zijn tegenwoordig veel mensen met de ambitie om een professionele voice over te worden. Bij dit uitdagende vak komt er natuurlijk ook het een en ander kijken. Om te beginnen worden er hoge eisen gesteld aan stem acteurs. Een goede stem moet in staat zijn flexibel te zijn, glashelder aanwijzingen te volgen, soms zelf inbreng te hebben, weten wanneer te spreken, en ook wanneer juist niet. Verder is het aan te raden een aantal principes van microfoontechniek te beheersen, zodat je ook zelf kan zoeken naar jouw positie ten opzichte van de microfoon, waar je stem het best bij klinkt. Los van dit wordt er van je verwacht dat je op tijd bent voor boekingen, anders is de kans groot dat je niet meer wordt gebeld omdat dat gezichtsverlies betekent voor de inhurende partij naar zijn of haar klant toe. Wanneer je een boekingsverzoek binnenkrijgt, reageer dan ook direct. Ster-allures werken niet in Stemmenland.

Net zoals platenlabels en tv programma’s constant op zoek zijn naar zang en muzikaal talent, is dit ook het geval met met voice over talent. Misschien dat het je wel eens is opgevallen dat in een reclameblok je 3 x dezelfde stem hoort in 3 verschillende spots. Dit is natuurlijk niet wat je wilt als reclame bureau. De campagne moet ook uniek zijn in relatie tot andere campagnes.

Na honderden stemmen te hebben ge-auditeerd voor verschillende media uitingen willen we graag een aantal tips en tricks meegeven voor degene die voice actor willen worden.

-Drink geen cola of koffie voordat je de studio ingaat, hierdoor gaat je stem niet lekkerder klinken.

-Drink geen melk voordat je de studio ingaat, je wil speeksel geluiden elemineren.

-Warm je stem op. Professionele zangers doen dat ook voordat ze een show doen.

-Oefen om één stuk text op 10 verschillende manieren te brengen en maak er een tweede natuur van door dit bijvoorbeeld te doen wanneer je s’ochtends de krant of je mail leest.

-Neem jezelf op, ook al is het geen studiokwaliteit, je hoort jezelf vanuit een ander perspectief, en je kan zo beter leren je sterke kanten en zwakheden te herkennen.

-Kies een paar acteurs uit, en analyseer hun stemgebruik in verschillende scenes. Dat wil zeggen, Is er een melodisch patroon te ontdekken in hun stem? Op welk tempo praten ze? Zijn ze kalm? Komt het geloofwaardig over? Kies hiervoor ook slechte acteurs uit, en leer begrijpen waarom ze slecht zijn.

-Neem een reclameblok op van tv, schrijf alle teksten uit, imiteer ze, vind de zwakke punten en verbeter ze.

-Neem een pen mee naar de studio, je kan dan aantekeningen zetten op het script. Bijvoorbeeld op de punten van je ademhalingen en bij belangrijke woorden.

-Zorg dat je goed van tevoren hebt gegeten, zodat je met energie je werk kan doen

-Lees voor aan je vrienden, en vraag hun om commentaar te geven. Stem acteurs die klinken alsof ze niet voorlezen, maken meer kans.

-Stimuleer je fantasie. Hoe meer je op kan gaan in het script, het mentaal visueel voor je ziet, en woorden met lichaamstaal accentueert, hoe beter je het projecteert naar de microfoon, en op zijn beurt weer naar radio, tv, of andere media.

-Afwijzing betekent niet perse dat je geen talent hebt.

Hopelijk zullen deze tips je kansen vergroten. En los hiervan, is het exploren van je stem als instrument een waardevolle toevoeging aan je levens kwaliteit.

Zoek je begeleiding bij het ontwikkelen van jouw stem? Dan biedt Soundrequest een nieuwe coaching service aan voor aspirerende voice overs.

Hierbij nemen we je op in onze geluidsopname studio, waar we je meer tips in detail geven en begeleiden in je process om een perfecte demo in elkaar te zetten. Hiermee kan je jezelf effectief op de markt zetten als voice over.

Vragen?

Stuur gerust even een mailtje.